Martial Business 8


Mensen die mij kennen weten dat ik in het verleden vrij intensief gesport heb. Wekelijks trainde ik tot wel 6 uur aan mijn karate skills. Souplesse, snelheid, kracht uithoudingsvermogen en coördinatie zijn onmisbaar in deze sport.
Heerlijk!

De grootste tegenstander was ikzelf. Telkens net even verder pushen, ervan doordrongen zijn dat als ik een partijtje verlies het toch echt helemaal aan mijzelf ligt.
Karate leert je je hoofd rustig te krijgen. Er vallen soms rake klappen, maar je ervaart dat die eigenlijk bijna nooit pijn doen. Als je bovendien goed verdedigt en snel genoeg aanvalt, ontvang je er niet zo veel. Je leert dus relativeren en angst voor klappen ken je niet meer. Ik genoot ontzettend van deze sport.

Rampspoed

Op een nacht werd ik wakker met ondragelijke pijn in mijn gehele linker arm en schouder. Bovendien was de kracht uit mijn arm vertrokken en kon ik er nog geen pen mee optillen. Het bleek een hernia in mijn nek te zijn die een zenuw afklemde en beschadigd had. Domme pech volgens de artsen. Het kwam in ieder geval niet door het sporten.
Karate zat er niet meer in. Een persoonlijke ramp. Van de ene op de andere dag was het over met sporten voor mij. In no time was ik twintig kilo zwaarder en zakte mijn gehele conditie weg. Ik voelde me dik en miserabel.

En nu dan?

Na een lange periode van herstel ben ik gelukkig pijn- en medicatievrij. De artsen hebben mij op het hart gedrukt dat sporten erg goed voor me is. Karate was echter een no-go. Het risico op impact op het hoofd en nek vinden de geleerden te groot. Die mededeling deed pas echt pijn.
Wat voor sport ging ik dan doen? Ik heb gefietst, geroeid, gefitnesst en getennist. Telkens met veel enthousiasme begonnen, maar ook telkens binnen enkele maanden afgehaakt. Te saai voor mij, niet de uitdaging die ik zoek.

Eigenwijs

Ik zou mijzelf niet zijn als ik niet eigenwijs was. Bovendien heb ik met karate geleerd dat je nooit mag opgeven. Begin dit jaar heb ik er voor gekozen om toch weer te beginnen met mijn geliefde sport. Wedstrijden zijn geen verstandig doel meer en dus doe ik die ook niet. Het gaat mij nu puur om de verdieping en de intensieve training. Bovendien schuw ik zeker een partijtje sparren tijdens de training niet. Eigenlijk een soort mini wedstrijdjes. Leuk!

I’m back!

Toen ik in januari begon, had ik vooraf wat aan mijn conditie gewerkt. Dit om in ieder geval de training van anderhalf uur te kunnen overleven. Wat was de eerste training lichamelijk zwaar, en wat gaf het een enorme voldoening. Ik was er weer!
Ik train nu nog maar anderhalf uur per week. Rustig opbouwen en mijn lijf heel houden. Het is nog niet zoveel gewend namelijk.

Luxe positie

We leven in september en ik train nu dus ruim acht maanden. Tijdens de laatste training realiseerde ik mij dat mijn lijf steeds meer doet wat ik ervan vraag. De training wordt makkelijker en ik merk dat ik veel beter presteer. Ik hoef minder moeite te doen om mee te komen. Mijn conditie is op alle vlakken vooruit gegaan. Ik ben weer leniger, sneller, sterker en heb een dijk van een uithoudingsvermogen. Dit geeft mij een luxe positie. Door niet op te geven en continue mijn conditie te verbeteren heb ik nu een keuzemogelijkheid. Ontspannen lekker trainen zonder volledig buitenadem te zijn, of even een tandje bij te zetten en te gaan voor die winnende punt bij het sparren. Wat een comfort!

Je leven, je bedrijf.

Een stukje uit mijn leven dat ik graag met je deel. Het heeft mij gevormd en inzichten gegeven. Niets is onmogelijk als ik maar doelen stel en er verstandig naartoe werk.
Dit geldt voor mijn leven, maar ook voor mijn bedrijf. Nooit opgeven, stel doelen, probeer dingen uit, blijf verbeteren en schep bandbreedte en conditie in mijn bedrijf. En tot mijn grote plezier geef ik dat nu ook door in de onderneming van anderen.
Karate leerde mij mijn hoofd leeg te maken, ruimte te creëren. Dat inzicht, dat vrije energieke gevoel helpt mij nog elke dag. Het geeft de keuze tussen relaxed ondernemen of om juist voor de maximale groei te gaan, op het moment dat je daar aan toe bent, go!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “Martial Business