Doelen voorbij de horizon 2


Zeilen. Het is één van mijn grootste passies.

Eén van mijn mooiste zeiltochten was enkele jaren terug in het begin van november. De nacht ervoor had het licht gevroren. Het was helder en de zon was net op. Op het water lagen enkele flinterdunne ijsschotsjes. Het was stil, alleen de boot en ik waren daar. Toen ik door het ijs voer klonk het zachte gerinkel van het brekende ijs. Wat een magisch geluid was dat! Deze magie geeft mij energie en rust tegelijk.

Krachtenspel

Zeilen is voor mij letterlijk spelen met de elementen. De wind waait nooit uit dezelfde hoek en verschilt bovendien in kracht. Het water is soms wilder en de stroming verschilt ook regelmatig. Dit resulteert in een voortdurend wisselend krachtenspel tussen water, wind en boot. Wanneer je het krachtenspel de vrije loop laat, zal de boot meestal in een ongewenste richting gevoerd worden. Toch kun je met een zeilboot de koers varen die jij bepaalt. Dit doe je door de krachten van wind en water te begrijpen en deze continue in balans te brengen. Je voelt welke bewegingen de boot maakt, je weet altijd waar de wind vandaan komt en je past daar de zeilstanden op aan.
Deze continue aanpassingen aan de omstandigheden geven mij rust in mijn hoofd. Het doet mij al het andere vergeten. Bovendien geeft de wetenschap dat ik met een zeilboot de gehele wereld over kan zeilen mij een gevoel van vrijheid. Het eindeloze open water met de mooiste bestemmingen voorbij de horizon.

Continue anticiperen

Wanneer je een serieuze zeiltrip gaat maken, draait alles om een gedegen planning. En ja, ook daar moet je vanaf kunnen wijken wanneer de omstandigheden erom vragen. Je begint met het bepalen van je doel. Waar wil je naartoe? Vervolgens wil je weten uit welke richting de wind komt. Wanneer immers het doel recht tegen de wind in ligt, zullen er andere koersen gevaren moeten worden. Ga je de zee op, dan heb je bovendien met getijdestromingen te maken. Kortom, aldoor aan het anticiperen en strategieën aan het optimaliseren. Geen dag is hetzelfde. Heerlijk!

Stoppen?

Het is alweer november wat betekent dat het watersportseizoen voorbij is. De meeste boten zijn het water uit en staan in de stalling op het droge. Persoonlijk vind ik dat erg jammer. Het liefst had ik de hele winter door gezeild. De winterstop heeft echter ook een bijzonder nuttige en mooie keerzijde. Het is de periode bij uitstek waarin boten hun welverdiende onderhoud krijgen. Nieuwe onderdelen worden gemonteerd waardoor er prettiger en sneller gevaren kan worden. Ik zie het als een investering in een geweldig volgend vaarseizoen.

Passie

De afgelopen jaren heb ik meerdere mensen de kneepjes van het zeilen bijgebracht. Het is een passie die ik graag deel. Mensen het zeilen te zien ontdekken en zich daarin te zien verbeteren vind ik fantastisch.

Het zeilen draait om doelen stellen en wisselende strategieën bij continue veranderende omstandigheden. Bovendien komen er vaardigheden aan te pas zoals bootbeheersing, samenwerking en omgaan met het krachtenspel van de elementen. Hierdoor kan ik niet anders dan er helemaal in opgaan. Dit maakt mij blij, want het is precies wat mij bergen aan energie geeft.

Bij het voeren van mijn bedrijf, draait het min of meer om dezelfde zaken als bij het zeilen. Doelen stellen, strategieën met wisselende omstandigheden. Het zal je daarom niet verrassen dat het voeren van mijn bedrijf mij naast uitdaging ook veel voldoening geeft. Bovendien ben ik bevoorrecht om met mijn vak andere ondernemers te helpen dezelfde passie in hun bedrijf te vinden.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Doelen voorbij de horizon